klivut_david_01

I tio år var David isolerad i sitt hem, rädd för att gå utanför dörren. Idag promenerar han till Resursteamet varje dag. Han har lärt sig att hantera sociala sammanhang och har fått vänner han umgås med på fritiden. Läs om Davids resa, om hur han tillsammans med coacherna på Resursteamet, lyckades bryta isoleringen.

Hur såg ditt liv ut innan Resursteamet?

Som barn hade jag ett ganska vanligt liv. Jag var aktiv och gjorde mycket aktiviteter. Mitt dåliga mående började i högstadiet. Jag tyckte inte om skolan och började få svårt att komma iväg hemifrån. I gymnasiet blev det ännu värre. Jag kände mig inte trygg där och tyckte inte att jag hade något gemensamt med mina klasskamrater. Jag började skolka och isolerade mig i hemmet, satt hela dagarna vid datorn, tittade på film, lyssnade på musik och spelade spel. Jag vände på dygnet, sov fram till lunch och gick och lade mig mitt i natten. Jag var rädd för att gå ut och hade mycket ångest och negativa tankar.

Jag försökte att läsa upp mina betyg på komvux, men det blev samma misslyckande där. Jag lyckades inte ta mig dit och det rann ut i sanden. Under hela den här perioden, från att jag var 15 år till 25 år, mådde jag mycket dåligt, men jag hade ingen kontakt med psykiatrin.

Vad har hänt sen dess?

Jag gjorde en utredning och fick diagnoserna Asperger, ADD, ångest och depression. Då förstod jag att det var förklaringen till mitt beteende, men det gjorde ingen större skillnad i min vardag. Jag blev varken rädd eller glad, men från den stunden visste jag att jag behövde hitta strategier för att hantera mina svårigheter.

Jag började medicinera och det hjälpte till viss del. Jag blev mindre nedstämd och fick mindre ångest och orkade ta mig ut lite oftare. I samband med att jag fick min diagnos fick jag också en LSS-handläggare som rekommenderade att jag skulle testa daglig verksamhet. Några månader senare började jag på Resursteamet. I början hade jag jättehög frånvaro, jag ringde mig in sjuk och stannade hemma. Men efter något halvår började coacherna hämta upp mig med bil, och då började det vända.

Hur ser ditt liv ut idag?

Jag går på Resursteamet heltid och promenerar hit varje dag. Jag är med i aktiviteter som fotboll, badminton, gym och pingis, men jag läser också matte och är med i en bokgrupp. Jag har faktiskt precis läst ut min första bok någonsin! Jag har tidigare påbörjat att läsa böcker, men aldrig orkat fullfölja.

Idag har jag en verksamhet jag tycker om att gå till, och en bra struktur i vardagen. Jag känner mig trygg med sociala sammanhang och har hittat vänner som jag umgås med på fritiden. Jag är idag en glad och social person med ett mycket bättre självförtroende. Jag har fortfarande kvar mina svårigheter, men jag har lärt mig att hantera dem.

Hur stöttade coacherna på Resursteamet dig för att nå hit där du är idag?

De gav aldrig upp. De fortsatte ringa även fast jag ställde in, och när de började hämta mig med bil kunde jag inte säga nej. Stegvis började jag kunna ta mig iväg själv. Det var skönt, att faktiskt vilja komma iväg, och att få rutiner.

Coacherna var också väldigt engagerade och kravlösa. De nappade på alla mina idéer och jag fick välja vilka aktiviteter jag ville göra, jag har aldrig tvingats till något. Det ledde till att jag vågade ta mer initiativ.

Ett annat exempel som coacherna på Resursteamet gjorde var att det de letade efter min motivation för att komma igång. Till exempel ville jag hjälpa till mer hemma, och då kom vi tillsammans på att jag skulle laga en maträtt som jag kunde bjuda min mamma på. Mamma blev överraskad och glad. Det var jättekul och det stärkte mitt självförtroende.

Vad krävdes av dig?

Att våga mer. Våga prova på olika aktiviteter, att våga prata med människor och att ta tag i det sociala. Jag märker att jag blir glad av att vara med människor, och att det faktiskt är roligt och inte svårt.
Jag har också haft kontakt med psykiatrin och gått på föreläsningar om Asperger och ADD. Det har hjälpt mig att förstå mer om diagnosen.

Vad är den största skillnaden mellan det liv du levde då, och det liv du lever idag?

Att jag har kommit hemifrån och inte längre är isolerad. Att jag har en verksamhet jag tycker om att gå till och att jag inte är rädd längre. Resursteamet blev min räddning! Nu är det motsatsen till hur det var förut. Nu tycker jag det är tråkigt att vara hemma, jag vill vara ute och röra på mig hela tiden. Livet har kommit igång, och rör på sig framåt och det gör mig väldigt lycklig!