Våra verksamhetsinriktningar

Jobb och Utbildning

Alla som vill jobba ska också få den möjligheten!

Många personer som vi möter har en dröm om att hitta ett jobb. Sedan starten 1997 har Resursteamet haft en tydlig arbetsinriktning. I dag stöttar Resursteamet flera hundra personer med praktik eller arbete! Vi har enheter som enbart fokuserar på Jobb och Utbildning. Våra enheter ligger nära det lokala näringslivet – vi finns där jobben och praktikplatserna finns.

Vårt arbetssätt bygger på två erkända metoder för att stötta mot arbete; Supported Employment (SE) och Individanpassat stöd till arbete (Individual Placement and Support, IPS). Tanken bakom metoderna är att alla människor med funktionshinder kan arbeta på den öppna arbetsmarknaden om de bara hittar rätt arbete och rätt arbetsplats.

Bäst resultat når vi när vi matchar intressen, motivation och resurser hos individen med förutsättningarna och behoven som finns på arbetsmarknaden. Ofta behövs lite förberedande arbetsträning innan man är redo för den öppna arbetsmarknaden.

Deltagande i arbete kan ske på fler sätt och i olika steg:

  • I en trygg och känd miljö inne på enheten i våra lokaler.
  • I ett gruppsammanhang där vi gemensamt åker ut till en arbetsplats.
  • Individuell praktikplats.

Vi har goda relationer med en mängd företag inom olika branscher och verksamhetsområden. Vi samverkar med övriga aktörer som kommunens handläggare, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att skapa bästa möjliga förutsättningar. Vi tror på att bygga bra och goda samarbeten som håller över tid!

Vi möter också många som vill utbilda sig eller lära sig något nytt. Vi är övertygade om att alla kan lära sig och tillsammans tar vi reda på hur. Genom studier lär man sig mycket om sig själv och får möjlighet att öva på olika förmågor samtidigt som att man får med sig kunskaper som är användbara i sin vardag!

Man kan studera vid en formell utbildning eller så kan man studera på egen hand. Det kan handla om att komplettera betygen från grundskolan eller gymnasiet, ta körkort, lära sig ett nytt språk, förbättra sin studieteknik och förstå hur man lär sig bäst, träna olika förmågor, eller få stöd till kunskap som hjälper dig i vardagen.

Vår ide om vägen till jobb

 

Instagram

Berättelse från verkligheten

Nyfiken på mer? Läs vidare och låt dig inspireras av berättelser från människorna hos oss på Resursteamet.

Att ta körkort = att aldrig ge upp! Läs mer
Från isolering till anställning Läs mer
Utbildad översättare – en fråga om att fråga Läs mer

Träning och Hälsa

Människan är byggd för rörelse och det finns mycket forskning som visar på att fysisk aktivitet är nyttigt för både kropp och själ. Med rätt träning blir vi både starkare, uthålligare och kan förbättra minnes- och inlärningsförmågan, sömnen och ämnnesomsättningen. Fysisk aktivitet har så stor betydelse för hälsan att den i många fall kan komplettera eller till och med ersätta läkemedel. Risken för demens, bröstcancer, tjocktarmscancer, artros i lederna och depression minskar också, liksom risken för benskörhet.

Inom inriktningen ”Träning och hälsa” har många av aktiviteterna på Resursteamet ett tydligt fokus på fysisk aktivitet samt att öka medvetenheten kring vad som gagnar välmående och hälsa.

Vi stöttar dig med att utifrån dina mål göra individuellt utformade träningsprogram som du kan utgå ifrån när du tränar på gymmet, i badhuset, i våra lokaler eller hemma hos dig. Du kan träna i grupp eller enskilt, du kan träna inne eller ute, du bestämmer!

Men allt handlar inte bara om vår fysik. Behoven av att träna är olika för oss alla och det är dina mål och din motivation som styr. Målet för en person kan vara att träna uthållighet och koncentration medan målet för en annan person kan vara att träna upp sitt tal efter en stroke.

Om du har svårt att hitta strukturen i ditt hem kan målet med träningen handla om att träna upp kognitiva funktioner och samtidigt hitta strategier som passar dig för att leva ett meningsfullt och självständigt liv.

En viktig del av vårt välmående handlar verkligen om vår mentala hälsa. Att träna på att ”vara här och nu” och kunna slappna av har kanske blivit viktigare än någonsin i den tid vi lever. Vi är ständigt tillgängliga på olika sätt och det påverkar oss. Stress utlöses av fysiska och mentala påfrestningar och att uppnå balans i sin tillvaro kan många gånger te sig utopisk. Kanske kan ett pass qi gong eller yoga vara ett steg på vägen för dig.

Någon har sagt att ”du är vad du äter”. Kanske stämmer det? Åtminstone vet vi att vad vi äter spelar roll. Att vara en del av en matlagningsgrupp och lära sig att laga mat från grunden kan vara ett steg på vägen mot en bättre hälsa. Vi möter flera av våra arbetstagare som vittnar om hur svårt och tråkigt det är att äta ensam, i våra grupper får du sällskap och god och nyttig mat.

Till sist – träning av olika slag ska vara roligt och lustfyllt. Då är chansen större att det blir av och då tar du nästa steg mot dina mål.

Instagram

Berättelse från verkligheten

Nyfiken på mer? Läs vidare och låt dig inspireras av berättelser från människorna hos oss på Resursteamet.

Stefans vision är att självständigt kunna gå igen Läs mer
Golfgruppen Läs mer
Träningsläger på Resursteamet Läs mer

Kultur och Skapande

Att uttrycka sig konstnärligt och få utlopp för sin kreativitet är något kraftfullt som kan öppna många dörrar hos oss människor. Med penna, pensel, instrument, mikrofon eller kamera. På scen, i studio, i ateljé eller i naturen. I en roll eller som dig själv. Det kreativa kan ta många uttryck. Skaparglädjen har man med sig i vardagen och kan bidra till att man känner sig mer positiv, fokuserad och kanske starkare som person. Samtidigt tränar man också förmågor som koncentration, finmotorik och kommunikation. Vi har många härliga exempel på just detta!

På Resursteamet lever vi efter mottot att alla kan uttrycka sig kreativt! Vill du skapa eller ta del av kultur så hittar vi tillsammans ett sätt för dig att göra just det!

Vi har olika instrument som du gärna får testa, ett eget band och flera körer – varav en ordlös! Den leds av en av våra logopeder och har fokus på ljudande och rytm mer än text och ord. Syfte är att utveckla den röst vi har och att ha roligt. I våra musikstudios kan du sjunga, producera beats, spela in podcast eller bara lyssna och njuta.

En gång om året anordnar vi en egen melodifestival – RT Mello. Där finns inga bestämmelser för hur musiken ska låta, hur den skapas eller framförs. Fantasin får flöda utifrån var och ens kunskaper och förutsättningar. Senast var det 13 bidrag som framfördes inför ett 70-tal åskådare i en fullsatt lokal. Hittills har intresset ökat för varje år såpass att vi fått flytta till större lokaler för alla ska rymmas, snart kanske vi ses på Globen?

På alla våra enheter finns ateljéer där fantastiska konstverk skapas! Varje enhet har även tillgång till riktigt bra kameror som du mer än gärna får använda ifall du är intresserad av fotografering och redigering.

Är du lite nyfiken på det där med teater och att stå på scen? Vi har en teatergrupp som arbetar med improvisation. Då man arbetar med improvisationer så är fantasin det viktigaste instrumentet för den kreativa processen. Vi har sett hur deltagare utvecklats och idag vågar mer än första gången de beträdde en scen. Gruppen höll sin första föreställning 2013 och har sedan fortsatt att arbeta med eget material.

Allt detta är exempel på aktiviteter inom verksamhetsinriktningen kultur och skapande – brett och variationsrikt. Så vad är kultur och skapande för dig? Kom gärna med förslag och idéer!

Instagram

Berättelse från verkligheten

Nyfiken på mer? Läs vidare och låt dig inspireras av berättelser från människorna hos oss på Resursteamet.

På aRT får Angelica utlopp för hela sin kreativitet Läs mer
Jonas har hittat skaparglädjen Läs mer
Malenas bok Läs mer

Djur och Natur

De flesta av oss mår gott i samspel med både djur och natur. Djur erbjuder social stimulans, sällskap och stöd. Det kan handla om ren njutning och avkoppling, riktigt arbete, bra träning eller chansen till ett fantastiskt sällskap.

Vi rör oss i skog och mark, att promenera i naturen är något alldeles extra. Att väja för rötter och stenar, upp och ner i terräng erbjuder svårslagen träning där alla sinnen är påkopplade. Att vi får en härlig miljö på köpet är givetvis en bonus. Årstidernas växlingar erbjuder möjligheter till olika aktiviteter som bad, skidåkning, svampplockning och odling.

Naturen erbjuder även flera möjligheter till äventyr, som grottkrypning, mörkerorientering, vildmarksgrupper med matlagning i det fria och paddling med eskimåvändning.

Vi har utbildade terapihundinstruktörer som leder hundgrupper på våra enheter. I Alvik utvecklar vi en alldeles egen trädgård med vårt fina växthus som bas. Vi bygger även en egen sinnesträdgård!

En gång om året anordnar vi ett läger i skärgården. En vecka med naturen alldeles runt hörnet! Vi åker båt, fyrhjulingar, fiskar, spelar fotboll och mycket annat som står på önskelistan.

Stall Arista

Resursteamet har eget stall i Haninge, med hästar och hundar som varje dag året om kräver skötsel, omvårdnad och närhet. Du kan ha hela din verksamhet på stall Arista, eller också åka dit och arbeta eller bara njuta någon gång i veckan. Arbetsuppgifterna och aktiviteterna i stallet är många. Vi gör rent i boxarna, fyller på spån och ser till att hästarna har mat. Vi gör rent och vårdar hästarnas utrustning, och borstar hästarna noga så att även de blir fina och rena. Hundarna behöver promeneras, borstas och pysslas med för att de ska må bra. Det finns även mycket annat att sköta om: mocka hagarna, fylla på vatten, se till att alla staket är hela, rensa ogräs, kratta och se till allt är helt och fungerande. I stallet behöver alltid städas och fixas, så tycker man om att pyssla och göra fint i lokalerna så finns det alltid något att göra här.

Även rena promenadgrupper har det väldigt bra i den vackra naturen med både skog och fält. Vi är ett ur-och-skur-gäng som är väldigt mycket utomhus när vi jobbar. Oavsett om man är en del av en stavgångsgrupp, en hundpromenadsgrupp eller om man har hästvård så är vi ofta utomhus en stor del av aktivitetstiden.

Instagram

Berättelse från verkligheten

Nyfiken på mer? Läs vidare och låt dig inspireras av berättelser från människorna hos oss på Resursteamet.

Gunnars fiskelycka Läs mer
Axa och Flisa lyssnar, gosar och ger glädje Läs mer
Hästarna på Arista hjälpte Sara hitta självförtroendet igen Läs mer

Person och Relation

Verksamheten på Resursteamet är individuellt utformad, samtidigt som vi gör väldigt mycket tillsammans. Vi pratar om att skapa en känsla av sammanhang, inspirerade av Antonovskys KASAM-modell. Det handlar om att skapa en verksamhet och en vardag som är begriplig, hanterbar och meningsfull för dig.Som individer är vi en del av många sociala relationer. I allt utbyte som finns mellan två eller flera personer eller grupper finns mellanmänskliga förhållanden. Ute i samhället, på arbetsplatsen, på nätet, på skolan, i hemmet – och på Resursteamet möter vi andra människor. Relationer innefattar kommunikation, som kommer från latinets communicare, ”göra gemensamt”. Vi förmedlar budskap på olika sätt med kropp, gester, tal, i text och bild.Många är de som upplever det svårt att uttrycka sig, göra sig förstådd eller förstå andra i olika sammanhang. Vad innebär det att vara privat, personlig och professionell? Vad förväntas av mig på jobbet, praktikplatsen, hemma eller i en relation? På Resursteamet har vi samtals- och kommunikationsgrupper med olika fokus och med stöd av våra logopeder. Det är en möjlighet att dela med sig, lyssna, känna igen och lära – ”intellektuell gymnastik” som Göran i Alviks mummelgrupp uttrycker det.Det finns fler sätt att uttrycka sig. För någon handlar det om att skriva; en bok, en dikt, eller en låt. För någon annan ligger det personliga uttrycket i att måla, sjunga, eller skapa i olika material.Varje vecka hålls enhetsmöten på alla enheter på Resursteamet. Det är ett forum för alla arbetstagare, där vi pratar aktiviteter, arbetsmiljö, läser nyheter på hemsidan och får del av information från personalmöten om vad som händer på Resursteamet. Protokollet från enhetsmötena går sedan också tillbaka till personalmöten. Varje år håller vi över 1000 timmar enhetsmöten med information och önskemål som går fram och tillbaka genom hela företaget.

Sist men inte minst får vi inte glömma bort att ha roligt – humor är ett välkommet inslag och kan göra gott även när det känns svårt, som Therese i Norrtulls samtalsgrupp uttrycker det: ”Även om det ofta är jobbiga ämnen som diskuteras är vi väldigt bra på att hamna på alla möjliga sidospår och jag skrattar nog aldrig så mycket annars som jag gör under de timmarna vi spenderar tillsammans.”

Instagram

Berättelse från verkligheten

Nyfiken på mer? Läs vidare och låt dig inspireras av berättelser från människorna hos oss på Resursteamet.

Samtalsgrupp Läs mer
Mummelgruppen Läs mer
Spelgrupp Läs mer